top of page
  • Снимка на автораKalin Le

Анатомия на миглите

Казват, че очите са прозорци към света, а миглите са „пердетата“, които го разкрасяват.


Миглите (на латински Cilia) са малки косъмчета, разположени по т.н. миглени ръбове на горния и долния клепач на бозайниците, в това число и на човека. Има разлика между миглите на горния и миглите на долния клепач. Разликата е в тяхната гъстота и дължина. Горният клепач има до 150-200 косъмчета, докато долният само 80-100. Дължината на миглите e различна – косъмчетата, които се намират по средата по правило са по-дълги от тези в краищата. Дължината на миглите на горния клепач е по-голяма, отколкото на долния. Най-дългите мигли в света са 6 сантиметра. Интересен е фактът, че този рекорд се държи от мъж. Рекордът е доста добър като се има предвид, че дължината на миглите на горния клепач е средно около 10 мм., а на тези при долния – 7 мм.


Анатомия на миглите


Миглите се състоят се от 97% протеин и 3% вода. Дължината, дебелината и цветът им се определят генетично. Брюнетките имат по-дълги мигли от естествените блондинки. Най-тънки са миглите на европейците, а най-дебели – на представителите на монголоидната раса. Колкото повече меланин има в структурата на миглите, толкова по-тъмен е цветът и обратно. Цветът на миглите и косата не се различава много – само няколко нюанса.


Всяка мигла се състои от корен и видима част – стебло. Коренът се намира на дълбочина 2 мм под кожата, където се осъществява растежът. Коренът е заобиколен от фоликул, чрез който ресницата се храни и получава кислород. Около миглите има гладки мускули, чиято задача е да повдигат косъмчетата и 2-3 мастни жлези, чиято роля, така да се каже, е да ги смазват. Зад тях върху мигления ръб се намират жлезите на Мейбон.


Миглите не само правят очите по-красиви, но имат и друга много важна роля. Основната им функция е да предпазват окото от прах, мръсотия, големи количества течности и други. Самите те понякога попадат в очите, предизвиквайки неприятно усещане.


Времето на живот на миглите варира средно от 3 до 5 месеца.

Всеки ден между едно и пет косъмчета падат. Цикълът на растеж на миглите е много по-кратък от този на космите на главата, затова самите мигли не успяват да израснат толкова дълги.


При здрав човек 85% от космите на главата са в етап на растеж. Миглите и веждите имат по-кратка фаза на растеж, затова по-голяма част от живота си прекарват във фаза на покой. Миглите растат през целия живот на човека, но с възрастта започват да оредяват и изсветляват.


Миглите растат на три фази: анаген (фаза на активен растеж), катаген (междинен период) и телоген (фаза на покой). По всяко едно време, 90% от миглите са във фаза на активен растеж, по време на който растат с 0,16 мм на ден. Така че, ако се подстрижат миглите, те ще станат отново дълги… след около 5 месеца.

24 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page