top of page

МИТОВЕ НА РАЗЛИЧНИТЕ НАРОДИ ЗА КОСАТА

Мислите ли, че силата е в разкошната коса, както ни убеждават рекламите на шампоани? Някои от вас не биха се съгласили.Защита от зли духове

 

Шумерите – хора, които са живели на територията на Южна Месопотамия до 2-ро хилядолетие пр. Хр. вярвали, че косата защитава от зли духове. Затова всички те си пускали дълга коса, а мъжете и бради. Тези, които не успявали да запазят дълга коса, си правели перуки. Важно било да има косми, без значение какви. Древните египтяни са били на същото мнение: смятали са, че дебела плитка от дясната страна на главата на момче – представител на династията на фараона, го защитава от злото. Такава плитка била атрибут на бога на небето и слънцето Хорус, който покровителствал кралските особи. В Египет имало дори йероглиф, който обозначавал косата.

 

В други култури обаче имало убеждения, че дългата коса е символ на злото. Така в християнския свят през Средновековието е било обичайно дяволът да се изобразява космат. Тази традиция е дошла от древните гърци, които винаги изобразявали космати Пан и Сатир.


Известната картина на Иля Репин “Казаци пишат писмо до турския султан” (1880-1891)


Запорожките казаци били защитавани от зли духове от… кичур коса над челото, перчем! Традицията е дошла от викингите, скандинавците, а самата дума идва от персийския език “Чоб” – кичур, четка, сноп, китка. Думата “перчем“, която също понякога означава тази прическа, идва от готите, които са причина за падането на Римската империя. В превод “перчем” означава “син на небето”.

 

Съответно, небето защитава носителя на този перчем от зли същества, а също така означава, че казакът принадлежи към благородно семейство. Колкото по-дълъг бил този кичур, толкова по-знатен бил казакът.

 

На вкус и цвет…

 

Най-неприятният и отблъскващ цвят на косата, около който са се развили много митове, е червеният. Към днешна дата само 2% от жителите на земното кълбо са с естествен червен цвят на косата. Вероятно, тъй като този цвят на косата е толккова рядък, много нации имат поверия, свързани с него. И така, древните гърци смятали, че рижият човек след смъртта си става… вампир. А в древния Рим особено са били ценени робините с червена коса, защото те би могло да бъдат продадени изгодно в публичните домове. Имало дори закон, който задължавал проститутките да боядисат червени косите си.

 

Някои източници твърдят, че първата женаа на Адам, Лилит, била червенокоса. Твърди се, че този цвят отразявал нейния буен и непокорен нрав, поради което Бог  я заменил с русата Ева.

 

В християнската традиция блондинките са смятани за непорочни и чисти и затова в Ренесанса жените често са боядисали косата си в светъл цвят. 

 

През Средновековието и по-късно вещиците често са изобразявани като тъмнокоси.

 

През Средновековието в Европа чернокосите жени били смятани за вещици, обсебени от дявола и свързани със злото.

 

Да се подстригваме или да не се подстригваме?

 

Колко суеверия знаете за прическите? Със сигурност много. Например не можете да подстригвате косата си на намаляваща Луна, в противен случай косата няма да расте, не можете да подстригвате косата си сами, в противен случай ще отрежете щастието си…

 

Най-известният мит за така нареченото принудително подстригване е историята на Самсон и Далила от Стария Завет. Самсон е съдия на древните евреи и е известен със своята героична сила. Смятало се, че тя е концентрирана в шикозната му гъста коса. Самсон трябвало да спаси евреите от филистимците, за което му била дадена такава власт. Но той се влюбил в Делила. Коварната жена, подкупена от филистимците, отрязала косата на Самсон и той загубил силата си.


«Самсон и Далила»  ван Дайк (1630)Скандинавците имат много митове за косата. Един от тях е за красивата коса на съпругата на Тор. Тя била богиня на плодородието. Косата ѝ била като пшеница – дълга, гъста и „златна”. Братът на Тор Локи не обичал семейството си и веднъж решил да открадне косата на жената на брат си, за да му навреди. Докато богинята спала, Локи проникнал в спалнята ѝ и я обръснал. На сутринта богинята изпаднала в ярост, която изляла върху полята, ливадите и стадата. Локи бил много уплашен от перспективата да бъде наказан от Тор и побързал да поправи стореното. За да направи това, той заповядал на джуджетата да направят нишки от чисто злато и да направят перука от тях. Когато богинята видяла това чудо, гневът ѝ изчезнал.

 

Перуки 

 

Както може би сте забелязали, перуките в митологията и традицията играят важна роля. В това отношение интересни са хората от рода Мяо, които живеят в Китай. Те имат невероятен обичай: да правят перуки от косата на свои вече мъртви роднини. Само жени носят такива аксесоари и само по време на празници. Изглеждат много впечатляващо: в една такава перука може да има коса до десет поколения баби и прабаби.

 

Индианци навахо


Тези, които никога не режат косата си, са индианците от племето Навахо. Това е един от най-многобройните индиански народи в Северна Америка, които живеят в Юта, Аризона и Колорадо. Днес повече от 300 хиляди индианци живеят на тази територия. И до ден днешен те уважават обичаите на своите предци и не подрязват косата си, защото вярват, че така човек прекъсва паметта на предците си. Навахо вярват, че мислите стоят по-близо до косата и ако си обръснат главата, няма да могат да мислят. Между другото, корони от пера служат като защита от зли духове.

 

В християнството при кръщението на бебето се отрязваа  кичур коса. Това означава, че вече бебето ще бъде божи раб. Като цяло, подстриването е важен ритуал. При францисканските и доминиканските монаси например върхът на главата винаги е обръснат. В руската традиция той се нарича Гуменец. Кръгът символизира венеца от тръни на главата на Христос. Монашеското пострижение се извършва при различните етапи на послушание.

1 преглеждане0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page