top of page

Какво е това „Сън за красота” и защо е толкова нужен за всеки от нас?

Всеки знае, че възрастният човек трябва да спи по 7–9 часа на денонощие. Експертите наричат нощната почивка с такава продължителност „Сън за красота“. И това не е метафора. Ползите от такъв сън са научно доказани.Специалисти от Каролинския институт смятат, че две денонощия с по-малко от 7 часа сън са достатъчни, хората да започнат да изглеждат по-малко привлекателни. Изследователите канят 25 студенти – момичета и момчета – да спят достатъчно дълго две нощи подред. Изпълнението на условията на експеримента и качеството на съня са регистрирани със специални устройства. След това участниците биват помолени да ограничат съня си до 4 часа през следващите две денонощия. И в двата случая са направени снимки на участниците без грим.Освен това, 122 други лица е трябвало да оценят външния вид на участниците в експеримента и да отговорят на въпроса дали биха искали да се срещнат с един от тях. Естествено, “спящите участници” получили по-високи оценки за привлекателност по скала от 1 до 10.

 

Измореният човек изглежда нездрав. А външният му вид може да активира механизми, които ни ”предпазват” от общуване с него. Така работи инстинктът за самосъхранение.

 

Д-р Gale Brewer, професор по психология в Университета в Ливърпул и член на Британската психологическа асоциация, смята, че „преценката за привлекателност често е несъзнателна, но нашето мнение за непознат веднага се влошава, ако той изглежда уморен или болнав. Това изследване е добър показател за значението на съня.“

 

“Сънят е основният източник на младост и красота”, потвърждава Майкъл Бреус, доктор по психология, специалист по съня. – През нощта тялото ви се възстановява, освежава. Ако спите по-малко от 6 часа, това веднага се отразява на външния ви вид. Изглеждате няколко години по-възрастен. Започнете да спите поне 7-8 часа на нощ и след няколко седмици хората около вас ще забележат положителните промени.”
Можете да изберете поне 6 причини да спите по-добре и по-дълго.


1. ПО-МАЛКО БРЪЧКИ


Кожата произвежда нов колаген по време на сън. „Това е важна част от процеса на възстановяване“, казва Патриция Уекслер, дерматолог от Ню Йорк. – Колкото повече колаген, толкова по-еластична е кожата ви и толкова по-малко вероятна е появата на бръчки и увисване на кожата на лицето. Освен това, поради липса на сън, кожата става суха и това също води до преждевременно образуване на бръчки.”


2. СИЯЕЩ ЦВЯТ НА ЛИЦЕТО


По време на сън, кръвта се качва към лицето и кръвоснабдяването на клетките се подобрява. При по-малко сън тенът става сивкав и безжизнен. „Онзи, който спи недостатъчно, не може да се надява на свежо и румено лице“, заключава д-р Майкъл Бреус.

 

3. БОДЪР ПОГЛЕД


„Тъмните кръгове и подпухналостта под очите са първите симптоми на недостиг на сън”, казва Дорис Дей, професор по дерматология в Университетския медицински център в Ню Йорк. – Започнете да спите достатъчно и торбичките под очите ви ще изчезнат сами. Въпросът с тмните кръгове е малко по-сложен. Те могат да бъдат генетично определени или да сигнализират за здравословни проблеми. Но все пак, един добър сън ще им помогне значително да избледнеят, поради стимулиране на кръвообращението.“

 

4. КРАСИВА КОСА


Косопадът, чупливостта и лошият растеж на косата също могат да се дължат на липсата на сън. Фоликулите на косата получават необходимите вещества, витамини и микроелементи от кръвта. И ако притокът на кръв се влоши, както е при липса на сън, косата става „слаба”. “В допълнение, стресът и умората причиняват повишаване на нивото на хормона кортизол, който е причина косата да започне да пада”, казва д-р Майкъл Бреус.

 

5. ЗДРАВ ВИД


“След безсънна нощ, ние сме склонни да се мръщим повече”, казва д-р Дорис Дей. – Ъглите на устата се смъкват надолу, очите се зачервяват, тенът става блед или землист. Хората около вас може да мислят, че сте болни или физически изтощени.“

 

Това може да доведе до проблеми със самочувствието или до трудности на работното място. Никой няма да иска да възложи отговорна задача на уморен служител. Да не говорим за покана за важни бизнес-преговори.

 

6. СРЕДСТВА ЗА КРАСОТА


През нощта клетките на кожата се възстановяват най-активно, защото не се нуждаят от защита срещу свободните радикали или UV лъчите, както през деня. А активният кръвен поток помага за извличане на максимални хранителни вещества от кремовете за лице.

0 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Commenti


bottom of page